Categories
Greek

Ανοσία μέχρι και για έξι μήνες μετά από επιμόλυνση αναφέρει η Σουηδία

Με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Bloomberg αναφέρεται πως μεγάλη προσωπικότητα που σχετίζεται με τον τομέα της υγείας στη Σουηδία, έχει παραθέσει τις απόψεις του σχετικά με την ανοσία των πολιτών της χώρας, λέγοντας πως η ανοσία είναι δυνατόν να παραμείνει μέχρι και έξι μήνες μετά την επιμόλυνση με τον SARS-CoV-2. Η ανοσία θεωρείται πως θα υπάρχει είτε έχει γίνει παραγωγή αντισωμάτων είτε όχι.

Με νέα οδηγία που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η δημόσια υπηρεσία υγείας της Σουηδίας δίνει το «πράσινο φως» σε αυτούς που έχουν ήδη επιμολυνθεί και ξεπεράσει τον  COVID-19, αναφέροντας πως πλέον αυτοί οι ίδιοι μπορούν να έρχονται σε επαφή με άτομα που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο εντεταλμένος επιδημιολόγος του κράτους Anders Tegnell σε συνέντευξη τύπου που έδωσε είπε «Δεν βλέπουμε περιπτώσεις ατόμων να αρρωσταίνουν ξανά για δεύτερη φορά με τον COVID-19», και συνεχίζει δίνοντας το μήνυμα πως εάν μολυνθείς με τον COVID-19 τότε αποκτάς ανοσία, ακόμη και εάν δεν αναπτύξεις αντισώματα.

Πάραυτα, η δημόσια υπηρεσία υγείας είπε πως ακόμη και να θεωρούνται κάποιοι άνοσοι, μπορούν εν δυνάμει να δρουν ως φορείς, διασπείροντας έτσι τον ιό στην κοινότητα. Για αυτό και είναι αναγκαίο να υπάρχει συνεχής εθελούσια εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και των γενικότερων οδηγιών υγιεινής.

Ταυτόχρονα, σε πολλά μέρη του πλανήτη πραγματοποιούνται ενδελεχείς έρευνες που αφορούν την ανοσολογική απόκριση και την παραγωγή αντισωμάτων κατά τη διάρκεια επιμόλυνσης με COVID-19, με κύριο μέλημα να είναι η κατανόηση του πόσο διαρκεί η ανοσία μετά την θεραπεία.

Πρόσφατη μελέτη του King’s College του Λονδίνου έδειξε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων μπορούν να μειωθούν σε τέτοιο βαθμό που καθίστανται μη ανιχνεύσιμα ως και τρείς μήνες μετά την πάροδο της μόλυνσης από κορωνοϊό. Ωστόσο, το σώμα επιστρατεύει άλλες οδούς ανοσολογικής απόκρισης, συμπεριλαμβανομένου και αυτής των T-Λεμφοκυττάρων, τα οποία φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία κατά της επαναλοίμωξης από τον COVID-19.

Έρευνα από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας έχει δείξει ότι ο διπλάσιος αριθμός ατόμων που έχει μολυνθεί με  COVID-19, έχει αναπτύξει ανοσολογική απόκριση στην οποία έχουν μεσολαβήσει τα Τ-Λεμφοκύτταρα, σε σχέση με αυτούς που έχουν ως τώρα ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων.

«Το ρίσκο επαναλοίμωξης και μετάδοσης της ασθένειας σε άλλους ανθρώπους τείνει να είναι πιθανώς πολύ κοντά στο μηδέν. Έτσι, πιστεύουμε ότι κάποιος μπορεί να συναντήσει άλλους ανθρώπους, ακόμη και εάν είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου,» είπε ο Tegnell.

Το πολυπόθητο εμβόλιο

Η διανομή εμβολίου στη Σουηδία θα αργήσει για την ώρα, και αναμένεται να έρθει κάποια στιγμή το 2021, κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του.

Η AstraZeneca από την άλλην έχει υπογράψει συμφωνία για να προμηθεύσει 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από το τέλος του 2020. Η κοινή συμμαχία της εταιρίας με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη ενός εμβολίου έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα την προηγούμενη εβδομάδα. Όμως ο Tegnell είπε πως εάν τα αποτελέσματα της λειτουργικότητας και αποδοτικότητας του εμβολίου ήταν αρνητικά, αυτό θα μπορούσε να αποβεί μία καταστροφή για την AstraZeneca.

Ακόμη και σήμερα ο Tegnell παραμένει μια αμφισβητούμενη προσωπικότητα.

Η απόφαση του να συμβουλεύσει την κυβέρνηση της Σουηδίας να μην προβεί σε ένα οριστικό και γενικό lockdown, τον έβαλε στο επίκεντρο δημόσιων συζητήσεων, με επιστήμονες και ακαδημαϊκούς από την χώρα του να λένε πως έχει κακοδιαχειριστεί την υγειονομική κρίση. Όμως, υπάρχουν εμφανή σημάδια πως ο ρυθμός μετάδοσης επιβραδύνεται στην Σουηδία, και ο Tegnell επιμένει πως η στρατηγική του τελικά θα αποδειχτεί ως μια μεγάλη επιτυχία.

Την Τρίτη, ο Tegnell είπε πως η Σουηδία έχει πιθανώς καταφέρει να αποκτήσει ένα ικανοποιητικά υψηλό επίπεδο ανοσίας, το οποίο ο ίδιος προβλέπει ότι θα προστατεύσει την χώρα από νέα ξεσπάσματα του κορωνοϊου. «Η κατάληξη είναι πως η επιδημία έχει επιβραδυνθεί δραστικά, με τρόπο που λίγοι από εμάς θα φανταζόντουσαν μερικές βδομάδες νωρίτερα. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Κάνει ευκολότερη την δουλειά των υγειονομικών υπηρεσιών, και έχουμε λιγότερους θανάτους,» είπε κλείνοντας ο Tegnell.