Categories
Greek

Βιετνάμ: Έξαρση κρουσμάτων διφθερίτιδας

Οι υγειονομικές αρχές στην περιφέρεια Kon Tum στην περιοχή των Κεντρικών Υψιπέδων στο Βιετνάμ έχουν αναφέρει 12 περιπτώσεις διφθερίτιδας από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου.

Τουλάχιστον ένας θάνατος, έχει δημοσιοποιηθεί, ενός κοριτσιού 9 χρονών από την συνοικία Đắk G’long. Έπειτα έγινε γνωστό πως είναι ανεμβολίαστη.

Η αντιπρόεδρος της επαρχίας Trần Thị Nga είπε πως οι τοπικές αρχές απομόνωσαν τους ανθρώπους που ήτανε σε στενή επαφή με τους ασθενείς  ή αυτούς  που θεωρούνται ως ύποπτοι φορείς της ασθένειας. Σε συνέχεια, η ίδια ανέφερε πως οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να αυξήσουν τα επίπεδα επικοινωνίας με τον κόσμο και έδωσε μήνυμα αφύπνισης σε αυτόν ώστε να μην παραλείπει τον πλήρη εμβολιασμό.

Καίριας σημασίας πρακτική, μιας και η σημαντικότητα του εμβολιασμού φαίνεται άμεσα στην κοινότητα μέσω της αποφυγής ασθενειών τέτοιου είδους.

Ως μέτρο καταπολέμησης του προβλήματος στην επαρχεία των Κεντρικών Υψιπέδων, το Υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ έχει συντονίσει σε συνεργασία με την επαρχεία Gia Lai τη διοργάνωση εμβολιαστικής καμπάνιας κατά της επιδημικής διφθερίτιδας σε 4 επαρχίες της περιοχής των Κεντρικών Υψιπέδων, οι οποίες περιλαμβάνουν τις: Dak Lak, Gia Lai, Kon Tum and Dak Nong.

Η καμπάνια έχει ως σκοπό τον εμβολιασμό κατά της διφθερίτιδας όλων των ατόμων που είναι σε ηλικία δύο μηνών και άνω.

Το πλάνο εμβολιασμού που προτάθηκε ήταν το εξής:

  1. Παιδιά ηλικίας από 2 μηνών έως 18 μηνών θα τους δοθεί ένα εμβόλιο που θα είναι 5-σε-1
  2. Παιδιά ηλικίας 19 μηνών έως και 48 μηνών θα τους δοθεί ένα εμβόλιο DPT ( Διφθερίτιδας-Τετάνου-Κοκκύτη )
  3. Παιδιά ηλικίας 48 μηνών και άνω θα λάβουν δύο δόσεις Td εμβολίων – εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου τύπου ενηλίκου ( η δεύτερη δόση είναι 1 μήνα μετά την πρώτη )

Με δηλώσεις που έκανε ο δρών Υπουργός Υγείας, Καθηγητής και Δόκτορας Nguyen Thanh Long, είπε συγκεκριμένα «Για τον άμεσο έλεγχο της επιδημίας διφθερίτιδας στην περιοχή των Κεντρικών Υψιπέδων, η υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας εφήρμοσε δραστικά μέτρα ως απάντηση. Κάποια από αυτά ήταν: η αποστολή κινητών αντι-επιδημικών ομάδων προς στήριξη των τοπικών αρχών, ενίσχυση της παρακολούθησης και ανίχνευσης των ενεργών περιστατικών, ιχνηλάτιση των στενών επαφών των ασθενών και προληπτική θεραπεία ανθρώπων που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού ρίσκου.

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης της διφθερίτιδας είναι το εμβόλιο της διφθερίτιδας. Έχοντας αυτό ως βάση, το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει ένα πλάνο εμβολιασμού που περιλαμβάνει τις τέσσερις επαρχίες, και αποτελεί το ίδιο αυτό πλάνο ένα μεγάλης έκτασης σχέδιο ενάντια στη διφθερίτιδα στο Βιετνάμ.   

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Ιατρικής Πρόληψης του Υπουργείου Υγείας, στις 8 Ιουλίου 2020, εμφανίστηκαν 68 περιπτώσεις ατόμων θετικών στη διφθερίτιδα. Η επαρχία Dak Lak είναι αυτήν που έδωσε το πρώτο περιστατικό, με την Dak Nong να έχει καταγράψει 27 περιπτώσεις, η περιφέρεια Gia Lai να έχει 16 περιπτώσεις, και η Kon Tum με 24.

Οι θάνατοι ανήλθαν στους τρεις και τα περισσότερα ατόμων που εμφανίστηκαν θετικά μετά από τεστ ήταν ανεμβολίαστα.

Ο SARS-CoV-2 μπορεί να παραμένει ανάμεσα μας, να έχει δείξει τα «δόντια» του παγκοσμίως,  όμως αντιλαμβανόμαστε πως σε διάφορα μέρη του πλανήτη διάφορα θέματα υγειονομικής κρίσης ανακύπτουν και αναδεικνύουν την σημασία της πρόληψης και του βασικού εμβολιασμού.

Μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Παρόλο που ο COVID-19 κεντρίζει ακόμη το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, οι άλλοι μικροσκοπικοί μας «φίλοι» – τα βακτήρια – συνεχίζουν να προκαλούν επιδημίες που χρειάζονται άλλου είδους – κυρίως ενημερωτικού περιεχομένου – μέσα καταπολέμησης, μιας και τα εμβόλια για αυτά υπάρχουν ήδη.